Verse friet
Wij zijn helemaal gek van verse friet. Vers van het land, gesneden en heerlijk krokant afgebakken. Ben jij benieuwd welke weg jouw frietje heeft afgelegd? Je leest het hieronder.
01
01
Potato-potahto
Een aardappel is toch een aardappel? Nee hoor! Niet iedere aardappel is geschikt om een frietje te worden. Althans, geen Eethuys frietje.
Om de kwaliteit van onze friet constant te houden, stellen we eisen aan onze aardappelen. Voldoet deze aan onze eisen? Dan kan het zomaar zijn dat deze aardappel bij jou op je bordje verschijnt.


02
02
De aardappel(boer)
Een snelcursus aardappels: onze heerlijke friet wordt gemaakt van bloemige aardappelen. Deze zitten vol met zetmeel, hierdoor krijgen ze zo’n mooi goudbruin laagje.
Deze aardappelen worden geteeld uit pootaardappelen. Uit deze gewassen groeien de aardappelen. Na ongeveer 5 maanden zijn de aardappels groot genoeg en kunnen ze worden geoogst. De aardappels worden bij de boer opgehaald en vervolgens bij onze leverancier afgeleverd.

03
03
Schillen, pitten en snijden
Nu begint het echte werk, de aardappels worden frietjes. Althans, qua vorm. De aardappels worden als eerst geschild. Schillen gaat tegenwoordig niet meer met een mesje maar geborsteld. Door deze nieuwe techniek gaat er zo min mogelijk aardappel verloren. Vervolgens worden eventuele uitlopers weggesneden. Dit noemen we pitten. Als laatste worden ze gesneden. Lekker dik, 13 millimeter. Zo kunnen we ze krokant afbakken terwijl de binnenkant heerlijk smeuïg blijft. Daar houden we van!
Vroeger (van 2007 t/m 2011) deden we dit proces nog zelf. Kun jij je die snijmachine in onze zaak nog herinneren? De Eethuys friet werd zo’n succes dat we dit intensieve proces niet meer bij konden benen. Vandaar dat we dit tegenwoordig uitbesteden. Dat scheelt ons een hoop tijd, die we liever aan onze gasten besteden!


04
Voorbakken
04
Een rauwe (gesneden) aardappel kun je niet zomaar afbakken tot frietje. Je moet ze eerst voorbakken. De gesneden aardappels worden voorgebakken op 150 graden. Af en toe schudden zodat ze niet aan elkaar plakken en vervolgens laten we ze uitlekken en afkoelen totdat ze op kamertemperatuur zijn. Dit doen we iedere dag opnieuw. Dagvers. Want een vers frietje moet ook echt een vers frietje zijn.

05
05
Inpakken en wegwezen
Doordat we ze eerst goed hebben voorgebakken zijn de frietjes al heerlijk beetgaar. Nou hoeven we ze alleen maar 3 minuten af te bakken op 180 graden. Nu zijn ze gloeiendheet en heerlijk krokant. Daarom pakken we ze snel voor je in zodat jij kunt wegwezen en heerlijk kunt genieten van onze friet! Eet smakelijk!
